Kako stvoriti e-poštu bez telefonskog broja?

09/29/2024
Kako stvoriti e-poštu bez telefonskog broja?

Računi e-pošte postali su nezamjenjiv alat u digitalnom dobu, neophodan u osobnoj i poslovnoj komunikaciji. Pomoću e-pošte korisnici mogu slati i primati poruke, dijeliti dokumente i pristupati mnogim mrežnim uslugama kao što su društveni mediji, bankarstvo ili online kupnja. Nadalje, e-pošta se često koristi za provjeru autentičnosti računa i oporavak lozinki, zbog čega je ključna za održavanje i zaštitu mrežnih identiteta korisnika.

Quick access
├── Koje su prednosti stvaranja e-pošte bez telefonskog broja?
├── Popularni servisi e-pošte za koje nije potreban telefonski broj
├── Vodič korak po korak za stvaranje e-pošte bez telefonskog broja
├── Održavajte sigurnost i privatnost.
├── Važnost redovitog ažuriranja lozinki
├── Svijest o krađi identiteta i phishing e-porukama
├── Zaključak

Koje su prednosti stvaranja e-pošte bez telefonskog broja?

Iako je stvaranje računa e-pošte jednostavno, mnogi pružatelji usluga zahtijevaju od korisnika da navedu telefonski broj tijekom registracije. Međutim, postoji nekoliko razloga zašto neki korisnici radije stvaraju račun e-pošte bez telefonskog broja:

  • Zaštita privatnosti: Telefonski broj može izazvati zabrinutost za privatnost jer su vaši osobni podaci izravno povezani s računom e-pošte. Korisnici su zabrinuti da bi se njihovi telefonski brojevi mogli koristiti u reklamne svrhe, prodavati trećim stranama ili biti izloženi povredama podataka. Nedostatak potrebe za navođenjem telefonskog broja pomaže korisnicima da bolje zaštite svoje osobne podatke i ostanu anonimni na mreži.
  • Smanjite rizik od provjere telefonskog broja: Telefonski brojevi često se koriste za oblike provjere autentičnosti kao što je dvofaktorska autentifikacija (2FA). Pretpostavimo da vam loš tip otme telefonski broj. U tom slučaju mogu ga koristiti za zaobilaženje sigurnosnih mjera i pristup vašem računu blokiranjem SMS poruka koje sadrže 2FA kodove ili veze za oporavak.
  • Izbjegavajte neželjenu komunikaciju: Dijeljenje telefonskog broja može dovesti do promotivnih poziva i neželjenih poruka. Nepovezivanje telefonskog broja s e-poštom pomaže u izbjegavanju tih neželjenih komunikacija.
  • Čuvajte osobnu privatnost: Mnogi ljudi ne žele dijeliti svoje telefonske brojeve iz osobnih razloga. Žele zadržati svoje telefonske brojeve privatnima i davati ih samo pouzdanim osobama ili uslugama.
  • Pristupačnost: Nemaju svi mobilni telefon ili jednostavan pristup ovom uređaju, posebno u udaljenim područjima ili osobama s financijskim poteškoćama. Ako vam nije potreban telefonski broj, e-pošta je dostupnija svim publici.
  • Izradite privremeni ili sekundarni račun: Kada je za prijavu na uslugu ili primanje biltena potreban sekundarni ili privremeni račun e-pošte, korisnici ga obično žele povezati s nečim drugim osim sa svojim primarnim telefonskim brojem. To pomaže u odvajanju ključnih osobnih podataka od različitih mrežnih aktivnosti.

Popularni servisi e-pošte za koje nije potreban telefonski broj

Budući da su mnogi korisnici zabrinuti za privatnost i sigurnost, stvaranje računa e-pošte bez davanja telefonskog broja važan je prioritet. Srećom, nekoliko renomiranih usluga e-pošte omogućuje korisnicima da se prijave bez telefonske provjere. Evo nekoliko popularnih usluga e-pošte koje su visoko cijenjene zbog svoje predanosti sigurnosti i zaštiti privatnosti, pomažući vam da zadržite kontrolu nad svojim osobnim podacima:

 

TMAILOR Temp pošta

Tmailor.com Temp Mail je usluga privremene adrese e-pošte koja korisnicima omogućuje brzo stvaranje privremene adrese e-pošte samo jednim klikom. Ova je usluga korisna za prijavu na web stranice i usluge bez otkrivanja vaše adrese e-pošte. Jednostavan je za korištenje i ne zahtijeva osobne podatke za početak.

Glavne značajke:
  1. Nisu potrebni osobni podaci.
  2. Brzo izradite adrese e-pošte.
  3. Moguće je koristiti stalnu adresu e-pošte bez brisanja.
  4. Koristi Googleov globalni poslužiteljski sustav za pružanje najveće brzine primanja e-pošte od bilo koje dostupne usluge privremene pošte.
  5. Prikazuje se HTML sadržaj, čime se uklanja priloženi kôd za praćenje.
  6. Potpuno je besplatan, bez korisničkih naknada.

ProtonMail

ProtonMail je sigurna usluga e-pošte koju su razvili znanstvenici iz CERN-a u Švicarskoj. Pokrenut 2014., ProtonMail je brzo postao popularan za one koji su zabrinuti za privatnost i sigurnost na mreži. ProtonMail karakterizira end-to-end enkripcija, koja osigurava da samo pošiljatelj i primatelj mogu pročitati sadržaj e-pošte.

Glavne značajke:
  1. End-to-end enkripcija: Sve e-poruke poslane putem ProtonMaila šifrirane su, osiguravajući da nitko, uključujući ProtonMail, ne može pristupiti sadržaju e-pošte.
  2. Nije potreban telefonski broj: Korisnici mogu stvoriti račun bez davanja telefonskog broja, pružajući maksimalnu zaštitu privatnosti.
  3. Zaštita identiteta: ProtonMail ne bilježi IP adrese i ne traži osobne podatke prilikom registracije.
  4. Mobilne i stolne aplikacije: ProtonMail podržava aplikacije za Android, iOS i web verzije, što korisnicima olakšava pristup s bilo kojeg uređaja.
  5. Podrška za 2FA (dvofaktorsku autentifikaciju): Dvofaktorska autentifikacija povećava sigurnost, čineći vaš račun sigurnijim od napada.
  6. Poslužitelji koji se nalaze u Švicarskoj: Podaci su pohranjeni u Švicarskoj, zemlji sa strogim propisima o privatnosti koji pomažu u zaštiti od vanjskog nadzora i smetnji.

ProtonMail je idealan izbor za one kojima je potrebna sigurna usluga e-pošte koja ne zahtijeva osobne podatke i daje prioritet privatnosti.

Tutanota

Tutanota je moćna šifrirana usluga e-pošte iz Njemačke. Rođen je kako bi korisnicima donio apsolutnu privatnost. Tutanota je poznata po svojoj sposobnosti da pruži end-to-end alternativu enkripciji za e-poštu, kalendare i kontakte, a svi su zaštićeni od kršenja.

Glavne značajke:
  1. Sveobuhvatna enkripcija: Korisnička e-pošta, kontakti i kalendari automatski se šifriraju; čak se i nešifrirane e-poruke mogu slati putem Tutanote s end-to-end enkripcijom.
  2. Nije potreban telefonski broj: Računi se mogu kreirati bez telefonskog broja ili osobnih podataka, pružajući maksimalnu zaštitu privatnosti.
  3. Platforma otvorenog koda: Tutanota razvija kod otvorenog koda, omogućujući zajednici da testira i osigura sigurnost usluge.
  4. Nema oglasa: Tutanota ne koristi korisničke podatke za prikazivanje oglasa, osiguravajući čisto i sigurno okruženje e-pošte.
  5. 2FA i biometrijska autentifikacija: Tutanota podržava dvofaktorsku i biometrijsku autentifikaciju kako bi se poboljšala sigurnost računa.

 

Poštanska ograda

Mailfence je sigurna usluga e-pošte iz Belgije koja se ističe svojim fokusom na vrhunsku privatnost i sigurnost. Više od platforme za e-poštu, Mailfence nudi druge alate kao što su kalendar, pohrana dokumenata i radne grupe, pomažući korisnicima da budu produktivniji u sigurnom okruženju.

Glavne značajke:
  1. Ugrađena PGP enkripcija: Mailfence podržava PGP enkripciju, što olakšava slanje end-to-end šifriranih e-poruka bez komplicirane konfiguracije.
  2. Nije potreban telefonski broj: Možete stvoriti račun bez davanja telefonskog broja, štiteći svoju privatnost.
  3. Online uredski alat: Mailfence integrira kalendare, bilješke i dokumente, pomažući u upravljanju radnim i osobnim podacima na jednoj platformi.
  4. Skladištenje u Belgiji: Korisnički podaci pohranjuju se u Belgiji, uz stroge propise o privatnosti.
  5. Digitalni potpis: Mailfence pruža funkciju digitalnog potpisa kako bi se osigurala autentičnost i integritet odlazne e-pošte.

GMX

GMX (Global Mail eXchange) besplatna je usluga e-pošte razvijena u Njemačkoj 1997. godine. S milijunima korisnika diljem svijeta, GMX nudi pouzdano rješenje za e-poštu i ne zahtijeva telefonski broj prilikom prijave, što ga čini prikladnim za one koji žele zadržati privatnost svoje privatnosti.

Glavne značajke:
  1. Jednostavna registracija: GMX ne zahtijeva telefonski broj za kreiranje računa, što registraciju čini bržom i sigurnijom.
  2. Neograničena pohrana e-pošte: GMX nudi neograničenu pohranu, omogućujući korisnicima udobno pohranjivanje e-pošte i dokumenata.
  3. Zaštita od neželjene pošte: GMX ima moćne alate za filtriranje neželjene pošte koji pomažu u zaštiti korisnika od neželjenih e-poruka.
  4. Besplatna pohrana u oblaku: GMX svojim korisnicima nudi besplatnu pohranu u oblaku, što olakšava upravljanje i dijeljenje datoteka.
  5. Mobilna aplikacija: GMX nudi besplatnu mobilnu aplikaciju za iOS i Android koja korisnicima pomaže da pristupe svojoj e-pošti bilo kada i bilo gdje.

Gerilska pošta

Guerrilla Mail je besplatna privremena usluga e-pošte koja korisnicima omogućuje stvaranje jednokratnih adresa e-pošte bez davanja osobnih podataka. Poznat po svojoj apsolutnoj anonimnosti, Guerrilla Mail idealan je za one koji žele zaštititi svoju privatnost kada im je potrebna privremena e-pošta.

Glavne značajke:
  1. Privremena e-pošta: Guerrilla Mail pruža privremenu adresu e-pošte, idealnu za kratkoročne transakcije ili pretplate.
  2. Nisu potrebni osobni podaci: Korisnici ne smiju davati telefonski broj ili osobne podatke prilikom korištenja usluge.
  3. E-poruke o samouništenju: Privremene e-poruke automatski će isteći nakon kratkog razdoblja, pomažući korisnicima da ostanu anonimni i izbjegnu sigurnosne rizike.
  4. Zaštita od neželjene pošte: Guerrilla Mail sprječava primanje neželjene pošte prilikom registracije na nepouzdanim web stranicama.
  5. Privremeno prosljeđivanje: Usluga vam omogućuje korištenje privremenih e-poruka, ali i dalje primanje e-pošte na kratko razdoblje za provjeru i provjeru informacija.

Temp-mail.org

Temp-mail.org je dobro poznata privremena usluga e-pošte koja korisnicima omogućuje trenutno stvaranje jednokratnih adresa e-pošte bez osobnih podataka. To je jedno od najpopularnijih rješenja za anonimnu e-poštu, pomažući korisnicima da izbjegnu neželjenu poštu ili zaštite svoju privatnost prilikom posjeta nepouzdanim web stranicama.

Glavne značajke:
  1. Brzo stvaranje e-pošte: Temp-mail.org vam omogućuje trenutno stvaranje privremenih e-poruka samo jednim klikom. Nije potrebna registracija niti osobni podaci.
  2. Nije potreban telefonski broj: Ne smijete navesti telefonski broj ili osobne podatke prilikom korištenja usluge.
  3. Mobilna aplikacija: Usluga ima mobilnu aplikaciju koja korisnicima omogućuje stvaranje i upravljanje privremenim e-porukama na svojim telefonima.
  4. Ova je usluga idealna za privremenu ili kratkotrajnu upotrebu kada trebate potvrditi svoj račun ili se registrirati na web stranicama, ali želite zadržati svoju primarnu e-poštu privatnom.



Vodič korak po korak za stvaranje e-pošte bez telefonskog broja

Korištenje Tmailor Temp pošte

Temp mail by Tmailor.com pruža brz i siguran način za stvaranje privremene adrese e-pošte, idealan za održavanje privatnosti i izbjegavanje neželjene pošte.

  1. Posjetite web stranicu: Besplatna privremena adresa e-pošte koju pruža https://tmailor.com
  2. Nabavite privremenu adresu e-pošte: Privremena se automatski generira kada posjetite web stranicu.
  3. Nije potrebna registracija niti osobni podaci.
  4. Možete kopirati adresu e-pošte i odmah je početi koristiti.
  5. Možete spremiti pristupni kod da biste trajno koristili adresu e-pošte koju ste dobili.

Korištenje ProtonMaila

  1. Posjetite web stranicu: https://protonmail.com/
  2. Dodirnite gumb Prijava u gornjem kutu.
  3. Odaberite besplatni plan računa i kliknite Odaberi besplatni plan.
  4. Ispunite korisničko ime i kreirajte lozinku.
  5. Unesite adresu e-pošte za oporavak (izborno) ili preskočite ovaj korak.
  6. Kliknite Izradi račun da biste završili.

Korištenje Tutanote

  1. Posjetite web stranicu: https://tuta.com/
  2. Dodirnite gumb Prijava.
  3. Odaberite besplatni plan računa i pritisnite Dalje.
  4. Unesite korisničko ime i odaberite domenu e-pošte (na primjer, @tutanota.com).
  5. Izradite lozinku i potvrdite lozinku.
  6. Kliknite Dalje da biste završili i počeli koristiti e-poštu.

Korištenje Mailfencea

  1. Posjetite web stranicu: https://mailfence.com/
  2. Dodirnite Prijavi se u gornjem kutu.
  3. Odaberite besplatni plan računa i kliknite Kreiraj račun.
  4. Unesite svoje korisničko ime, adresu e-pošte i lozinku.
  5. Nije potreban telefonski broj; Ovaj korak možete preskočiti.
  6. Kliknite Kreiraj moj račun da biste dovršili registraciju.

Korištenje GMX-a

  1. Posjetite web stranicu: https://www.gmx.com/
  2. Kliknite Prijavi se na početnoj stranici.
  3. Ispunite osnovne podatke kao što su ime, korisničko ime, lozinka i datum rođenja.
  4. Preskočite unos telefonskog broja (nije obavezno).
  5. Kliknite Izradi račun da biste završili.

Korištenje gerilske pošte

  1. Posjetite web stranicu: https://www.guerrillamail.com/
  2. Privremeni račun e-pošte automatski će se stvoriti kada posjetite web stranicu.
  3. Nema potrebe za popunjavanjem podataka ili registracijom.
  4. Kopirajte privremenu adresu e-pošte i odmah je upotrijebite.

Korištenje privremene pošte

  1. Posjetite web stranicu: https://temp-mail.org/
  2. Privremeni račun e-pošte automatski se stvara kada posjetite web stranicu.



Održavajte sigurnost i privatnost.

U današnje digitalno doba zaštita računa e-pošte iznimno je važna. E-pošta je primarno sredstvo komunikacije i pristupnik mrežnim uslugama, financijama i drugim osobnim aktivnostima. Bilo da kreirate e-poštu koja ne zahtijeva telefonski broj za dodatnu privatnost ili koristite standardnu uslugu e-pošte, implementacija učinkovitih sigurnosnih mjera je ključna. Evo nekoliko korisnih savjeta za zaštitu računa e-pošte:

1. Koristite jake lozinke

  • Stvorite duge lozinke, uključujući velika, mala, brojeve i posebne znakove.
  • Izbjegavajte korištenje informacija koje je lako pogoditi, kao što su imena, rođendani ili uobičajene riječi.
  • Nemojte ponovno upotrebljavati stare lozinke ili zaporke korištene na drugim računima.

2. Omogućite dvofaktorsku autentifikaciju (2FA)

  • Omogućite dvofaktorsku autentifikaciju (2FA) kako biste svom računu dodali dodatni sloj sigurnosti.
  • Nakon unosa lozinke, 2FA zahtijeva da navedete potvrdni kod s drugog uređaja, obično telefona.
  • Koristite aplikaciju za autentifikaciju kao što je Google Authenticator ili Authy za primanje 2FA kodova umjesto da ih primate putem SMS-a, izbjegavajući rizik od presretanja ili krađe poruka.

3. Provjerite i ažurirajte privatnost računa

  • Redovito provjeravajte postavke sigurnosti i privatnosti na svom računu e-pošte.
  • Isključite nepotrebne značajke praćenja ili prikupljanja podataka kako biste zaštitili osobne podatke.
  • Provjerite i ograničite pristup aplikacija trećih strana računima e-pošte.

4. Koristite šifriranu uslugu e-pošte

  • Odaberite usluge e-pošte koje nude end-to-end enkripciju, kao što su ProtonMail ili Tutanota, kako biste zaštitili sadržaj e-pošte od praćenja i kompromitacije.
  • Vaši će podaci biti sigurni čak i tijekom hakiranja, jer samo primatelj može dešifrirati sadržaj.

5. Čuvajte se phishing e-pošte

  • Nemojte otvarati e-mail poruke niti preuzimati privitke nepoznatih pošiljatelja.
  • Budite oprezni s poveznicama u e-porukama, posebno ako se od vas traži da navedete osobne podatke.
  • Koristite filtriranje neželjene pošte i upozorenja o krađi identiteta ugrađena u vašu uslugu e-pošte.

6. Koristite VPN kada pristupate e-pošti na javnim mrežama

  • Kada se povezujete s javnim Wi-Fi-jem, koristite VPN za šifriranje vaše veze, sprječavajući krađu vaših osobnih podataka i e-pošte.
  • VPN pomaže u zaštiti podataka koji se prenose putem mreže od cyber napadača.

7. Odjavite se sa svog računa kada ga ne koristite

  • Obavezno se odjavite sa svog računa e-pošte na javnim ili nezaštićenim uređajima nakon upotrebe.
  • Izbjegavajte spremanje prijava na javne preglednike ili zajedničke uređaje.

8. Pratite aktivnost prijave

  • Redovito provjeravajte svoju povijest prijava za sumnjive aktivnosti.
  • Ako vidite uređaj ili lokaciju koju ne prepoznajete, odmah promijenite lozinku i razmislite o drugim sigurnosnim mjerama.

Poduzimanje gore navedenih koraka omogućuje vam da zaštitite svoje račune e-pošte i osigurate privatnost u sve složenijem kibernetičkom prostoru.

Važnost redovitog ažuriranja lozinki

Povremeno ažuriranje lozinke jednostavna je, ali vrlo učinkovita metoda za povećanje sigurnosti vašeg računa e-pošte. Evo razloga zašto je to važno:

Smanjite rizik od kompromitacije vjerodajnica.

Pretpostavimo da je vaša lozinka otkrivena u povredi podataka. U tom slučaju, redovita promjena smanjit će rizik od neovlaštenog pristupa vašem računu. Čak i ako vaši podaci procure, nova lozinka pomoći će u zaštiti vašeg računa.

    Smanjenje učinkovitosti napada grubom silom

    Redovita promjena lozinke može spriječiti cyber kriminalce da pokušaju pogoditi ili probiti vašu lozinku metodama napada grubom silom. Stalno ažuriranje lozinki otežat će ovaj napor napadačima.

      Zaštitite se od unutarnjih prijetnji.

      U okruženjima u kojima više osoba može pristupiti vašem uređaju (kao što je javno računalo ili zajednički uređaj), redovito ažuriranje lozinke osigurava da samo ovlašteni korisnici mogu pristupiti vašim osobnim podacima.

         

        Svijest o krađi identiteta i phishing e-porukama

        Krađa identiteta i phishing e-poruke uobičajene su taktike koje kibernetički kriminalci koriste za krađu osobnih podataka ili širenje zlonamjernog softvera. Ostati oprezan i svjestan ovih prijetnji ključan je za održavanje sigurnosti vaše e-pošte.

        Prepoznavanje e-pošte za krađu identiteta

        Budite oprezni s e-porukama nepoznatih pošiljatelja ili zahtjevima za osobne podatke, lozinke ili financijske podatke. Potražite znakove prijevara, kao što su generički pozdravi, loša gramatika i hitni zahtjevi.

          Provjera autentičnosti e-pošte

          Prije nego što kliknete na vezu ili preuzmete privitak, provjerite adresu e-pošte pošiljatelja i potražite neobična odstupanja. Ako primite sumnjivu poruku e-pošte od tvrtke ili ustanove, obratite joj se izravno putem službenih kanala kako biste provjerili njihovu autentičnost.

            Prijava pokušaja krađe identiteta

            Većina usluga e-pošte nudi mehanizam izvješćivanja za krađu identiteta i phishing e-poštu. Koristite ove alate da biste zaštitili sebe i druge od prijetnji, pomažući u održavanju sigurnijeg okruženja e-pošte.

              Zaključak

              Stvaranje računa e-pošte bez telefonskog broja idealno je za one koji cijene privatnost i žele izbjeći neželjene pozive i telemarketing. ProtonMail, Mail.com i Tutanota nude sigurne i jednostavne platforme, omogućujući vam da preskočite korak provjere mobilnog broja uz istovremeno osiguravanje robusnih značajki i strogih sigurnosnih mjera.

              Slijedeći detaljne upute, možete jednostavno postaviti račun e-pošte koji odgovara vašim sigurnosnim opcijama. Bilo da ste zabrinuti za zaštitu svojih osobnih podataka ili ne želite dijeliti svoj broj mobitela, ove alternative osiguravaju da možete zadržati online prisutnost bez ugrožavanja osobne sigurnosti. Koristite ove usluge za slobodnu, sigurnu i privatnu komunikaciju na mreži!